Referenscase:

Ett framgångsrikt samarbete mellan Oljibe och Upwards

Oljibe är ett familjeföretag i tredje generationen som grundades för över 70 år sedan. Vi besökte ett utav deras senaste projekt, Wisdom Stockholm, och fick en pratstund tillsammans med delägaren Hjalmtyr Daregård som idag jobbar som vVD och HR-chef och har mer eller mindre växt upp med bolaget. Hjalmtyr delade med sig av Oljibes resa och varför de valt att samarbeta med Upwards för sin rekrytering.

Till att börja med så måste vi ju prata lite om Wisdom Stockholm, vad kan du säga om det?

Visst är det häftigt! Wisdom Stockholm är den största satsningen Tekniska Museet gjort sedan museet öppnade och byggnaden har en imponerande träkonstruktion med ett tak som spänner över hela 48 meter – helt utan pelare. ”Domen” har en diameter på 21,6 meter och en höjd på 12,2 meter. Inuti domen kan besökarna uppleva 3D-projektioner i 360 grader och utforska enorma datamängder på ett spännande och pedagogiskt sätt.

Användningen av trä som byggmaterial är inte bara imponerande, den är också klimatsmart och bidrar till utvecklingen av hållbart byggande. Ett väldigt roligt projekt som vi verkligen är stolta över att ha varit med och byggt.

Hjalmtyr Daregård är vVD och HR-chef på Oljibe som är ett familjeägt bygg-och entreprenadföretag i tredje generationen.

Minst sagt imponerande! Kan du berätta lite om hur du kom i kontakt med Upwards?

Jag minns det väl. Det är inte ovanligt att jag blir kontaktad av nya rekryteringsbolag varje vecka och jag har säkert anlitat över 20 bolag under de senaste åren. Det har funkat både bra och dåligt men jag har aldrig tidigare jobbat med ett sådant professionellt bolag som Upwards.

Upwards stack ut med sin affärsmodell men kanske främst deras fokus på vår bransch, dom pratade vårt språk och förstod vår verksamhet och behov direkt. Redan från start fick vi förvånansvärd hög kvalitet på de kandidater dom levererade.

Något som jag verkligen imponeras av är kontinuiteten. Många bolag presterar bra i början, det brukar hålla i sig under 3-4 leveranser men sen brukar tyvärr kvaliteten gå ner. Men nu såhär fyra år senare är Upwards kvalitet på topp.

Upwards har levererat en stor bredd på roller men det vanligaste rollerna är entreprenadingenjörer, platschefer, projektchefer och arbetsledare. Men vi har även fått stöd när vi anställde en arbetschef till vår företagsledning. Jag skulle uppskatta att Upwards har stått för cirka 70% av alla nyanställningar hos oss de senaste åren.

Vad ser du som det mest utmanade när det gäller rekrytering?

Oavsett CV, meriter och tester så vet man inte hur det kommer bli innan kandidaten är på plats. Här visar åter Upwards sin styrka genom att man ofta har haft en dialog med sina kandidater under flera år, man jobbar inte med en annonym CV-databas.

Vilka är Upwards främsta styrkor tycker du?

Kvalitet och träffsäkerhet när det handlar om att leverera kandidater. När det blir rätt spelar prislappen mindre roll. För oss är det avgörande att anställa ”rätt” medarbetare.

Hur tror du framtidens rekrytering kommer se ut?

Vi kommer säkert se inslag av AI i exempelvis screeningprocessen av CV och liknande. Men det personliga mötet där man kan tolka känslor och läsa ansiktsuttryck kommer alltid vara väldigt viktigt för att det ska bli rätt. Framförallt vill vi kunna förmedla vår kultur så kandidaterna kan bilda sig en uppfattning om hur det är att jobba hos oss.

Hur ser behovet ut av kompetens i er bransch?

Det är ett tufft omvärldsläge och många av våra kollegor gör sig av med personal, vilket jag tror är en tillfällig svacka. Det pågår en omfattande succession i branschen där många äldre går i pension och behöver ersättas.

Vi är ett av få bolag som anställer just nu vilket ger oss ännu fler duktiga kandidater att välja mellan. Det händer även att Upwards föreslår kandidater som skulle passa in hos oss även om vi inte uttryckt ett konkret behov. Detta är något vi sätter stort värde på även om vi inte kan gå vidare med alla – vi är alltid intresserade av rätt människor.

Tack Hjalmtyr, vi ser fram emot att jobbar mer tillsammans!

Tack själva! 

Om Upwards

Upwards är en rekryteringsbyrå som är specialister samhällsbyggnad. Dom bästa kandidaterna har redan jobb – vi ser till att dom väljer er. Vi hjälper företag och organisationer inom inom Bygg, Fastighet, Infrastruktur och Energi att växa med rätt personer.